Nisse Gustavsson har sysslat med knopar sedan nioårs-åldern. Foto: Emelie Sunesson/Sveriges Radio Blekinge
Karlskrona

Lär dig knopa med experter

Den anrika knopkonsten är på väg att dö ut, men några som kämpar för dess överlevnad är föreningen IGKT, International Guild of Knot Tyers. I helgen träffas ett gäng internationella knopexperter på Marinmuseet i Karlskrona och förhoppningen är att fler ska fastna för hantverksformen.

Föreningen IGKT har medlemmar över hela världen och i nuläget är omkring 1 200 aktiva. I helgen kommer ett fyrtiotal knopexperter till Marinmuseet för att visa upp sina konstverk och grunderna bakom hantverket för den som vill.

Nisse Gustavsson, riggmästare på museet, är den som tagit initiativ till mötet och hoppas att helgens event ska få fler att intressera sig för knopslageri. 

–  Det är inget man blir rik på direkt, men jag hoppas att det kommer besökare som blir intresserade och som anmäler sig som medlemmar helt enkelt.

IGKT drog igång för drygt 18 år sedan och började då som ett forum för knopälskare. Idag kan vem som helst med ett intresse bli medlem. Men för den som vill syssla med knopslagarhanteverket krävs både tid och engagemang.

– Vore det inte för museet och alla andra som brinner för detta skulle det nog inte funnits längre.

Emelie Sunesson
emelie.sunesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".