De senaste åren har intresset för hemvärnet ökat markant just bland ungdomar. Arkivbild. Foto: Peter Hoelstad/Scanpix.
Karlskrona

Allt fler tjejer söker sig till hemvärnet

Intresset för hemvärnet ökar bland ungdomar. I helgen genomfördes en övning i Karlskrona med 200 unga från sydöstra Sverige och en hel del av dem var tjejer.

– Jag blev intresserad för att min pappa var med i hemvärnet. Då kände jag att jag vill också vara med och då testade jag och tyckte det var så himla roligt, säger 16-åriga Caréne Löfquist från Karlskrona som deltog i övningen.

Det ökade intresset för hemvärnet bland unga är något som länets hemvärnschef Klas Lewin jublar över. För det behövs fler soldater till Blekinges två hemvärnsbataljoner.

Hemvärnets viktigaste rekryteringsbas har försvunnit i och med avskaffandet av den allmänna värnplikten.

Nu är det bland yngre och då inte minst bland ungdomar som de som deltog i helgens övning i Karlskronas skärgårdsmiljö, som Klas Levin ser den återväxt som krävs för att hemvärnet på sikt ska klara sin uppgift.

De senaste åren har intresset för hemvärnet ökat markant just bland ungdomar, säger Klas Lewin som är hemvärnschef i Blekinge:

– Uppemot en tredubbling av antalet ungdomar som kommit med.

Helgens övning innehöll bland annat sjukvårdsutbildning, fältvana och skytte. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".