Blekinge

Landstingstopp tar tandvården i örat

Folktandvårdens nya betalningsregler kommer att skrotas. Det säger landstingsrådet Marie Sällström (S) efter att ha fått höra om reglerna.

Det var i morse som Sveriges Radio Blekinge berättade om Carola Persson i Olofström som inte hade råd att laga sina tänder. Det efter som det inte längre går att dela upp räkningar som understiger 3000 kronor.

Reglerna ska ändras
Men det här är en förändring som inte går hem hos Marie Sällström. Hon vill se en återgång till det gamla och kommer inte initiativet från tandvårdens chefer kommer hon själv att agera.

– Det kommer att ges ett uppdrag till tandvården att ändra på sina rutiner, säger Sällström.

Landstinget är ingen bank
Tandvårdschef Håkan Bergevi har tidigare sagt att regeländringen kom till efter som administrationen av delbetalningarna ansågs för dyr och Håkan Bergevi menade att Landstinget inte ska fungera som en bank.

Men Marie Sällström tycker att folktandvården borde tänka ett steg längre.

– Folktandvården är utsatt för konkurrens och borde tänka på att det är en fördel för dem att kunna erbjuda delbetalningar.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".