Ätstörningar stoppar Igelströms OS-planer

Emma Igelström har gett upp tanken på OS.

Den 24-åriga simstjärnan kommer i fyra månader framöver att behandlas på en specialklinik för sina ätstörningar.

Den 9 mars meddelande Emma Igelström att hon på nytt fallit in i bulimin och att hon skulle ta en timeout från simningen och att allt handlade om att bli frisk. 

”Den här gången har jag inte energi och ork till att ta upp kampen själv, därför har jag beslutat att med hjälp av behandling och mina närmaste vinna en gång för alla. Jag har kämpat förut och jag vet att jag till slut kommer stå där som en vinnare”, skrev hon.

Ser sig inte som simmare
-De senaste veckorna har varit de tuffaste i mitt liv, säger Igelström till Expressen.

-Det är inte bara en ätstörning som ska behandlas, det har varit en sorg efter simningen och det som har varit mitt största mål i fyra år.

Sveriges olympiska kommitté och förbundskaptenen Hasse Bergquist har informerats om läget, och SOK har stöttat Igelström med den hjälp hon behöver. Igelström kommer de närmaste fyra månaderna att få behandling på en specialklinik för ätstörningar, mellan klockan halv tio och sex varje dag.

-SOK har hjälpt mig. Vi satte oss ner och tittade på olika behandlingsmetoder, och enligt läkarna var det här det enda alternativet. Vi äter alla måltider där, så man kommer inte undan.

Rädd för att misslyckas
Igelström vet att en jobbig period väntar.

-Jag ska ta farväl av mitt livs största kärlekar. Bulimin och simningen. Jag är skiträdd, säger hon till Aftonbladet.

-Jag är rädd att misslyckas, att inte bli frisk. Rädd att gå upp 20 kilo, för det känns som att vi äter hela tiden på behandlingshemmet.

Saknar simningen
 - Allt runt omkring. Resorna, kompisarna och träningen. Men inte identiteten som simmare. Jag har inte kunnat prata med mina simmarkompisar om bulimin. Det är för känsligt, de är för nära simningen.

Om framtiden är det svårt att tala i konkreta ordalag.

-Känner jag ett sug så kommer jag inte att stå emot, men den dagen då jag hoppar i bassängen måste jag vara stabil. Jag har kommit tillbaka förut, och nästa OS är jag bara 28, så det finns tid att spela på om det skulle vara så, säger hon till Expressen.

-Men just nu finns inte simmaren Emma i mitt liv, nu är det personen Emma som måste komma i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista