Ett hundratal extra personers har kunnat förkorta väntetiden på körkortstillståndet. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Blekinge

Nu får du börja övningsköra snabbare

Transportstyrelsen har nu lyckats korta väntetiderna för den som vill börja övningsköra. En rejäl satsning från Transportstyrelsen för att korta köerna för körkortstillstånd har nu gett resultat. Nu får de flesta besked inom några veckor.

Problemen med långa väntetider för körkortsärenden uppstod vid årsskiftet då Transportstyrelsen tog över 100 000 körkortsärenden från länsstyrelserna. Det här påverkade både privatpersoner, yrkesförare och trafikskolor.

Lång väntan anmäldes
I somras kom flera JO-anmälningar in mot myndigheten, men sedan dess har man enligt Birger Höök, direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen, arbetat intensivt med att korta väntetiderna. Bland annat anställdes sommarvikarier som har fått fortsätta arbeta under hösten och som ska vara kvar till årsskiftet.

Fler anställda
Sammanlagt har ett hundratal extra personer arbetat med körkortsärenden, vilket nu har nu gett resultat. Väntetiderna har kortats ner från flera månader till bara ett par veckor i de flesta fallen.

De extra resurserna har kostat myndigheten mycket pengar, men det är enligt Birger Höök, mindre viktigt.

– Det primära är att få en bra kvalitet för medborgarna, säger han.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".