Pengar finns att tjäna för den som startar röjsågen. Foto: Anders Wiklund, Scanpix
Blekinge

Pengar att tjäna på skogsröjning

Stora ekonomiska värden hotas om inte länets skogsägare blir bättre på att sköta om sina skogar. Enligt Skogsstyrelsen är det framför allt röjningsarbetet som måste bli bättre.

Skogsröjning, alltså arbetet med att ta väck ris buskar och mindre träd som exempelvis skymmer solen för de träd som ska växa sig stora, kan kanske låta som en banal sak för många.

Hotar exporten
Men som så mycket annat här i världen så får en sak konsekvenser för en annan. För om skogsägaren inte hinner med att röja i sin skog, blir det sämre kvalité på träden.

Det leder till sämre virke, vilket får konsekvenser på nationell nivå berättar Bengt Nilsson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Blekinge.

– Det betyder förluster för landet som helhet eftersom man tappar inkomster på exportsidan.

Pengar är en bra morot
Exakt hur eftersatt röjningsarbetet är i Blekinge finns det inga tydliga siffror på. Men Skogsstyrelsen gör varje år ett stort antal intervjuer med skogsägare där man får en tydlig bild av att det i många fall tas lite lätt på just arbetet med röjning.

Men trots det lite dystra läget nu tror inte Bengt Nilsson att det kommer att vara ett bestående problem. Eftersom det finns pengar att tjäna på att röja tror han att arbetet kommer igång. Plånboken är som bekant en bra morot.

– Precis! Det kostar lite att göra det nu, men det lönar sig ekonomiskt i längden.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".