Finansminister Anders Borg på sin budgetpromenad. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Blekinge

Så påverkar budgeten Blekinge

Jas-planen ska flyga mer. Och Kustbevakningen får ta av sig spenderbyxorna. Det står klart när regeringen nu presenterat sin budgetproposition.

Regeringen vill se en ökning av antalet flygtimmar och för länets del betyder det förstås att vi lär få se mer av Jas 39 Gripen i luften.

För Kustbevakningen väntar nya tider. Just nu byggs nio fartyg ute i Europa till Kustbevakningen.

Men efter 2011 vill regeringen inte se några nya upphandlingar av fartyg eller liknande.

– De fartyg som är på väg räcker så jag ser inget problem, säger Gert Friberg, ställföreträdande stabschef på Kustbevakningens ledningscentral.

Blekinge får 49 miljoner kronor extra nästa år för att dämpa de efterdyningar som fortfarande finns efter finanskrisen.

Värre är det för Blekinge tekniska högskola som förlorar nästan sex miljoner kronor nästa år, och ytterligare 25 miljoner om tre år.

Regeringen räknar helt enkelt med att BTH får in pengar när de utomeuropeiska studenterna måste börja betala för sin utbildning.

Men det är inte självklart att de utländska studenterna kommer att vallfärda till BTH i samma utsträckning med en avgift, menar högskoledirektören Margaretha Lewenhagen.

– Vi vet att många av BTH:s typiska studenter från fattiga länder. Nu får vi jobba stenhårt för att hämta hem pengarna från EU och stipendier, säger Margaretha Lewenhagen.

Men allt det här bygger så klart på hur riksdagen röstar. Sen en månad tillbaka sitter Sverigedemokraterna som bekant i vågmästarställning.

Om de rödgröna väljer att rösta nej till regeringens förslag så krävs det att Sverigedemokraterna röstar ja. Annars är det bara för regeringen att börja om igen.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".