1 av 2
Lollo skulle låsas in bland annat på grund av att hon var "zigenare".
2 av 2
Anders Englesson (MP) anmälde socialtjänsten i Karlshamn.
Karlshamn

Flicka låstes in för att hon var "zigenare"

Karlshamns kommun ville placera rikskända flyktingflickan Lollo på ett låst boende bland annat för att hon är "zigenare" och levde efter "romsk tradition". Socialstyrelsen har nu inlett en granskning mot kommunen.

Miljöpartisten Anders Englesson blev rasande när han fick höra om omhändertagandet och slog larm direkt:

– Det här är ren rasism. Jag vet inte vad som ligger bakom men jag reagerar mot det faktum att man använder sådant här i sin argumentation, säger han.

Låst boende
För lite drygt tre år sedan ansökte kommunen om att placera den då 14-åriga Lollo i ett låst boende.

Flickan levde under ständigt hot om att bli avvisad till Kroatien. Efter flera års uppmärksammad kamp fick Lollo tidigare i år beskedet om att hon får stanna i Sverige.

Men socialstyrelsens granskning handlar alltså om tiden medan flickan väntade på ett beslut från migrationsverket.

Kommunens socialtjänst sökte en plats åt flickan inom ett låst boende och nämnde flera skäl till varför flickan bör låsas in. Bland annat eftersom hon var rymningsbenägen.

"Zigenare"
Men socialen angav också att Lollo är zigenare och att hon lever enligt romsk tradition.

– Det kom till min kännedom att man använt begrepp som zigenare för att motivera att man spärrar in den här flickan och det är sånt som hörde hemma under 30-talet och ska inte förekomma i ett modernt samhälle, säger Anders Englesson.

Anmälde kommunen
När han fick höra hur socialtjänsten agerat, lyfte han frågan till diskrimineringsombudsmannen och kontaktade även socialstyrelsen. Därefter anmälde han kommunen.

I förra veckan var socialstyrelsens handläggare på plats i Karlshamn för att ta del av Lollos akt. Och förutom den anmälan som Anders Englesson gjort, kommer även ett antal andra omständigheter att synas i sömmarna.

Olika boenden
Socialstyrelsens handläggare Margareta Johansson säger till Sveriges Radio Blekinge att man ska titta på hela handläggningen, bland annat om socialtjänsten begått fel när man placerat Lollo inom olika boenden.

Slog flickan
Lollo flyttades runt mellan en mängd instutitioner under två års tid. Och periodvis tvingades hon leva med sin pappa, trots att han hade misshandlat henne upprepade gånger.

– Den här flickan har tydligen blivit misshandlad av Karlshamns kommun åt det grövsta, innan man tog sitt förnuft till fånga, säger Anders Englesson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Mer om behandlingen av Lollo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".