1 av 5
En av fyra takkupor som ska renoveras. Foto: Björn Holgersson.
2 av 5
Indian med handlag för bisonoxar och nybyggare trängs på samma bild. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
3 av 5
Björn Holgersson lyfter på förlåten till kupan som håller på att renoveras. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
4 av 5
Elefanter och kokosnötspalmer var exotiska inslag i det sena 1800-talets bidlvärld. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
5 av 5
Kamelägare speglar sig som en del i ett månne lukrativt handelsutbyte? Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Karlskrona

Indianer och nybyggare klättrar längs väggarna

Ett unikt renoveringsarbete pågår just nu på Karlskronas paradgata Ronnebygatan. För efter att ha stått emot vädrets makter i mer än 120 år måste nu takkupor och torn i tempelriddarordens ståtliga barockpalats renoveras.

Och det är inte vilka takkupor som helst, en enda består av 69 olika delar som monterats ner bit för bit likt ett bakvänt legobygge och transporterats till ett konstgjuteri på Öland för rengöring och lagning. Dåliga delar har ersatts och nu är det dags att sätta upp hela kupan igen.

Hubendickska huset 
Det så kallade Hubendickska huset stod klart 1889 och då sågs den här rikt ornamenterade stilen i nybarock och renässans som överlastad och ett exempel på dålig smak, men nu finns det inte så många sådana här hus kvar intakta i landet. Därför dokumenteras hela renoveringen som beräknas ta flera år i anspråk. Länsstyrelsen har anslagit en halv miljon kronor, och Tempelriddarorden som äger huset hoppas på mer anslag så att renoveringen kan fortsätta.

Sgraffito
Längs hela fasaden löper oxå en bildserie som hämtad ur en äventyrsbok. Den är gjord i en teknik för utsmyckning av arkitektur med användande av två eller flera olikfärgade putslager, genom ristning eller skrapning i överliggande skikt friläggs partiellt putsen i underliggande skikt. Tekniken kallas sgraffito och har särskilt använts på renässansbyggnader i Italien och Centraleuropa, men förekommer också inom nutida monumentalkonst.

Indianer 
På Hubendickska huset avbildas elefanter, bisonoxar, indianer och nybyggare, dåtidens bild av kolonialismen, och Björn Holgersson uppmanar oss att rikta blicken uppåt.
– Ovanför skyltfönstren på Ronnebygatan i Karlskrona finns en fantastisk bildvärld att upptäcka, säger Björn Holgersson.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".