Ju kunnigare och medvetnare patienterna är, desto fler blir klagomålen. Foto: Petra Haupt/ Sveriges Radio
Blekinge

Kunniga patienter klagar mest

Antalet klagomål till Landstingets förtroendenämnd fortsätter att öka. Hittills i år är antalet ärenden uppe i 336 stycken och det är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året.

Hittills i år har 336 ärenden kommit in till förtroendenämnden. Det är en tydlig ökning jämfört med året innan. Backar man klockan så långt tillbaka som till 2001 har antalet ärenden mer än fördubblats.

På den tiden handlade det ofta om att det var svårt att få en tid hos en läkare eller att det var svårt att komma fram på telefon.

Förväntningar och besvikelser
Nu handlar många av klagomålen istället om själva sjukvården och enligt Ronny Andersson, som är verksamhetschef på landstingets förtroendenämnd, är högt ställda förväntningar ofta en förklaring.

– Exempelvis ortopeden är väldigt duktiga på att byta ut höftleder och i de flesta fallen går det också mycket bra. Men ibland funkar inte allt och då kan besvikelsen hos patienten bli mycket stor.

Ännu fler nästa år
Utvecklingen på antalet ärenden har som sagt pekat uppåt under hela 2000-talet. Och än brantare lär utvecklingskurvan bli nästa år då en lagändring gör sjukvården skyldig att upplysa patienter redan om de riskerat att få någon skada under behandlingen.

Men hur stor ökningen kan tänkas bli avstår Ronny Andersson från att sia om.

– Det vågar jag inte ens försöka gissa. Men vi ska göra vårt bästa och försöka ta emot alla ärenden som kommer in.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".