Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Blekinge

Svårare att kommunicera på landsbygden – telenät lämnas åt sitt öde

Problemen med telefon- och datatrafik på landsbygden i Blekinge kan komma att öka i takt med att de gamla telekablarna slutar fungera. Sedan telemarknaden släpptes fri reparerar nämligen inte telebolagen kablarna i områden där det finns få kunder. Nu eftertlyses kraftag från politikerna.

– Vi kommer säkert att se att allt fler telestationer som läggs ner, säger Anders Danielsson informationssäkerhetsansvarig på Karlskrona kommun som är bekymrad över att dagens ledningar har lämnats åt sitt öde.

Kabel ersätts med mobilnät
Istället för att renovera gamla ledningar och telestationer erbjuds kunder på landsbygden telefon och data över mobilnätet. Men många gånger är täckningen dålig, och där täckning finns går hastigheten ner i takt med att allt fler trängs på samma mast.

Men de kan knappast hoppas på fler mobilmaster eller fiberkabel till landsbygden:

– Man sa att marknadskrafterna skull ordna det här men man gör inte de här investeringarna på ställen där man inte har tillräckligt kundunderlag, konstaterar Anders Danielsson på Karlskrona kommun.

Utbrett problem
Redan idag vet man att det är problem på Torhamnslandets ostkust och från Tving upp mot Ronnebygränsen, på hela landsbygden utanför tätorterna i Ronneby.

Men även i en triangel mellan Hällaryd - Bökemåla - Ire, På Listerlandet, vid Valjeviken samt längst ut på telelinjerna i Olofströms kommun är redan idag problemet stort med eftersatta ledningar.

Allt fler kommer drabbas
Och allt fler kommer att drabbas i takt med att de gamla telekablarna slutar fungera och vi behöver använda internet till allt mer menar Anders Danielsson.

– En önskning är naturligtvis att man pratar ihop sig på politisk nivå. Och att man även tittar på regionbasis och hjälps åt för att bygga den här infrastrukturen.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".