Blekinge

Orimligt ge cellgifter i Karlshamn

Det är inte rimligt att återinföra cellgiftsbehandlingar på sjukhuset i Karlshamn. Det anser Urban Sjöblom, chefläkare vid Blekingesjukhuset.

Det var för ett år sen det bestämdes att patienter i västra Blekinge som behandlas för sin cancer med cellgifter ska få behandlingen i Karlskrona istället för i Karlshamn.

Läkare flyttades
Bakgrunden var att samtliga läkare med rätt kompetens hade flyttats till kirurgen på lasarettet i Karlskrona.

Efter det har det pågått en politisk diskussion om att erbjuda cellgiftsbehandlingar i Karlshamn.

För dyrt
Men priset för att återinföra cellgiftsbehandlingar i Karlshamn blir alldeles för dyrt och står inte i rimlig proportion till den vinst det skulle ge i form av kortare restider för patienterna, anser chefläkare Urban Sjöblom.

Ett annat problem är att det skulle behövas både en läkare och en eller flera sjuksköterskor till en ny canceravdelning i Karlshamn. Samtidigt råder det stor brist på just cancerläkare.

Kostnad presenteras
Kostnaden för att erbjuda cellgiftsbehandlingar i Karlshamn beräknas uppgå till miljonbelopp men Urban Sjöblom vill vänta med att presentera ett mer exakt belopp tills politikerna i hälso- och sjukvårdsdelegationens träffas den 20 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".