Bidrag till hälporganisationer kan bli avdragsgill. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Blekinge

Dra av för hjälp till de fattiga

Regeringen vill att privatpersoner ska kunna göra avdrag för gåvor man ger till biståndsorganisationer. Det kan betyda många miljoner till föreningarna i länet.

Nu kan gåvorna till hjälparbete öka för de ideella föreningarna. Det handlar om många miljoner för Erikshjälpen i Holsbybrunn och andra biståndsorganisationer.

Enligt regeringens förslag så blir avdraget för privatpersoner i deklarationen högst 1500 kr och då måste du ge 6000 kr. Föreningar och bolag kan inte utnyttja den.

Valfråga
Varje år skänks ca 45 miljoner till Erikshjälpen genom bland annat insamlingar, testamenten och fadderverksamhet. Dessutom tillkommer secondhandförsäljningen.

Förslaget om avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer har länge varit en hjärtefråga för kristdemokraterna och blev också en valfråga.

Ökade med 30 procent
Sverige har varit det enda landet inom EU som inte haft en ideell avdragsrätt i någon form.

Ofta har i diskussionen hänvisats till Norge där det ideella givandet ökade med 30 procent när ideell avdragsrätt infördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".