Blekinge

Geely flirtar med BTH

Volvo Geelys högsta ledning i Kina vill samarbeta med Blekinge tekniska högskola, BTH. Det framkom när Geely och BTH möttes på världsutställningen i Shanghai.

Region Blekinge hade bjudit in mr Feng, vice president för Geelys forskning till Blekinges del av den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.

Men att han skulle komma var långt ifrån säkert. Men han dök upp och när han fick veta på vilket sätt BTH hjälper Volvo blev han genast intresserad.

– Han blev väldigt intresserad och ville absolut att vi skulle samarbeta, säger Nader Asnafi, sektionschef på BTH.

BTH hjälper Volvo inom flera områden. Bland annat genom att ta fram pressverktyg så att bilar och lastbilar byggs mer effektivt.

Dessutom hjälper de till att hitta så kallade ljudläckage så att fordonen inte har en massa störande ljud när de lämnar fabriken.

Och även Olofström kan tjäna på det här samarbetet.

– Det kan leda till att underleverantörer i Olofström åker till Kina för att träffa möjliga kunder till dem, säger regionrådet, Mats Johansson (S) som också var med i Shanghai.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista