karlskrona

Äldre får hemtjänst i onödan

Tre av tio äldre i Karlskrona får hemtjänst fast de inte behöver det. Nu införs en ny metod som ska visa var insatserna bäst behövs inom äldreomsorgen.

Jan Resebo är forskningssekreterare inom landstinget och en av dem som ska driva projektet.

– Med det här som underlag så skapar man en massa intressanta diskussioner om varför det ser ut som det gör. Finns det brister i verksamheten? Och sätter vi in rätt resurser till rätt individer, säger han.

Dålig kontroll
Landets äldreomsorg kostar ungefär 80 miljarder om året. Trots den svindlande summan, har både politiker och tjänstemän dålig koll på om insatserna som görs hamnar rätt.

Det har helt enkelt inte funnits något system för att mer exakt kunna avgöra var vården bäst behövs.

Det nya projektet görs i samarbete mellan bland andra Blekinge tekniska högskola, landstinget och Karlskrona kommun, och leds av professor Johan Berglund.

Störst behov
Genom att följa de äldres hälsa kontinuerligt året om, ska kommunernas äldreomsorg få svar på var behoven är som störst.

Forskningsstudien, som legat till grund för projektet, visar bland annat att 30 procent av de äldre som bor i sina hem är helt eller nästan helt krya. Ändå har de tillgång till hemtjänst.

– Det finns faktiskt anledninga att titta närmare på, säger Jan Resebo.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".