blekinge

Smutsigt hav oroar människor i Östersjöländer

Många i Östersjöländerna oroas av havets miljöproblem. I Danmark, Estland, Finland, Lettland, Ryssland och Sverige ligger andelen oroade på mellan 53 och 77 procent, med finländarna som mest oroliga.

I Litauen, Polen och Tyskland är samma andel 37-47 procent. Nerskräpning, överfiske, skador på djur och växter, tungmetaller, oljeläckage och algblomning pekas ut som miljöbovar.

Studien Baltic survey har frågat cirka 9 000 invånare, varav 1 017 svenskar.

Om Baltic survey

Studien Baltic survey är ett samarbete mellan de nio länderna kring Östersjön. Cirka 9 000 invånare intervjuades mellan april och juni i år. Av de 1 017 svenskarna anser 80 procent att det är acceptabelt eller helt acceptabelt med höjda avgifter för utsläpp av föroreningar, 55 procent säger sig agera för bättre havsmiljö och åtta procent har eller har haft sysselsättning som är beroende av havet.Mest oroliga för havsmiljön är finländare (77 procent) och ryssar (71 procent). Minst oroliga är polacker (37 procent) och tyskar (39 procent).92 procent av ryssarna anser det acceptabelt eller helt acceptabelt med höjda avgifter för utsläpp av föroreningar. Trots en majoritet för, är letterna ändå minst benägna till höjda avgifter (51 procent).

Källa: Naturvårdsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista