Nu är det dags för vaccination. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Blekinge

Flunsan "Perth" härjar i år

En andra våg av svininfluensan är inget större hot mot Blekinge. Det menar smittskyddsläkaren Richard Eitrem.
– I år är det influensan "Perth" som härjar, säger han.

Richard Eitrem räknar inte med en andra våg svininfluensan då 70 procent av blekingarna vaccinerade sig förra året.

Däremot kommer säkerligen många att insjukna i den "vanliga" influensan med symptom som hög feber, ont i kroppen och torrhosta.

Extremt överviktiga ska vaccinera sig
För riskgrupperna rekommenderas i vanlig ordning vaccin. Och förutom de äldre och de med hjärt- och lungproblem, har också gruppen extremt överviktiga som väger runt 140 kilo tillkommit.

En sak som fortfarande är på tapeten sedan förra årets vaccinering är svininfluensavaccinet och dess eventuella samband med narkolepsi hos barn. Men fortfarande återstår en del frågetecken förklarar Richard Eitrem.

Inget samband med narkolepsi
– Även barn som inte vaccinerades fick narkolepsi har våra läkemedelsmyndigheter kommit fram till. Än så länge har vi alltså inget kartlagt samband mellan narkolepsi och vaccin mot svininfluensan, säger Richard Eitrem.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

I och med att 70 procent av de boende i länet har vaccinerats så är skyddet högt och fokus läggs nu istället på den mera klassiska formen av säsongsinfluensa som stundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".