Blekinge

Du riskerar gå vilse på Blekingeleden

1:32 min

Att vandra på Blekingeleden kan innebära obehagliga överraskningar. Kartorna är så gamla att de inte stämmer, och stolparna som visar vart man ska gå fattas på många ställen, eller ligger slängda på marken.

Ulla Holm vandrade mellan Angölsmåla och Slagesnäs i Olofström när kartan visade rakt ner i ett vattenfyllt dike.
– Vi valde att gå en bit upp i stället, men då fick vi gissa oss fram så det var nästan att man fick panik, säger Ulla Holm.

Ont i knäna
Ulla Holm ingår i Friluftsfrämjandets vandrargrupp som i etapper har gått Blekingeleden från öster till väster.

På flera sträckor saknas markeringsstolpar, men sträckan mellan Angölsmåla och Slagesnäs var den värsta de varit med om. 

– Jag gick före med en kamrat för att hämta en bil till en vandrare som fått ont i knäna, på grund av den dåliga terrängen och den vilseledande kartan tog det mycket längre tid, säger Ulla Holm.

De gick sträckan i april och efteråt skrev Ulla Holm ett mejl till Visit Olofström och berättade om upplevelsen. Hon fick ett besked om att mejlet hade vidarebefodrats, men hon har fortfarande inte fått något svar.

Van vandrare 
Förutom det vattenfyllda diket ledde leden rakt ut i ett stort kalhygge som var i princip oframkomligt.

De fick kliva över nerfallna träd, och vid Angölsmåla låg riktningspilarna på marken. Ulla Holm är en van vandrare, men vill varna dem som inte är det.

– Jag tycker inte de ska gå här, för det är väldigt stor risk att gå vilse, säger hon.

Digitala kartor 
Stefan Mårtensson, fritidschef i Olofström, har ansvaret för Blekingeleden i Olofström, och tycker inte det ska vara som Ulla Holm berättat.

När det gäller kartorna vill han se en helt ny lösning.

– Kartorna borde finnas på nätet så de är enkla att uppdatera, säger Stefan Mårtensson.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista