Blekinge

Vilseledande kartor över Blekingeleden reas

1:30 min

Kartorna över Blekingeleden är så gamla och vilseledande att de reas ut. På turistbyrån i Karlshamn säljs alla tolv etapperna i bunt för 60 kronor.

På turistbyrån i Karlskrona får Malin Hagberg Andersson bläddra i en pärm efter kartorna. De visar sig vara över 20 år gamla, från 1989.

SR Blekinge har tidigare berättat om Friluftsfrämjandet i Karlskrona som gått Blekingeleden från öster till väster och stött på obehagliga överraskningar när kartorna inte stämt med verkligheten.

Osäkra kartor 
Värst var det mellan Angölsmåla och Slagesnäs i Olofström, där kartan visade ner i ett vattenfyllt dike och leden ledde in på ett ogenomträngligt kalhygge.

Och för Malin Hagberg Andersson känns det inte bra att sälja kartor som inte stämmer.
– Vi brukar säga att man nog inte ska ta dessa kartor på alltför stort allvar när det gäller detaljer, så att säga, säger hon.

Saknas helhetssyn  
Tommy Gustavsson är turistchef på region Blekinge och han tycker kartorna borde dras in i stället för att reas ut.

När Blekingeleden anlades hade landstinget ett övergripande informationsansvar som det nu är har varje kommun ansvar för sin del av Blekingeleden.
– Det leder till att det saknas en helhetssyn och det är ett problem, säger Tommy Gustavsson, som nu kommer att försöka hitta en lösning tillsammans med länets turistchefer.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista