1 av 2
Christer Peters och Göran Gustafsson. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 2
Christer Peters visar sitt ärr, det så kallade Mercedes-snittet som alla levertransplanterade får. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
blekinge

Blekingar dör i väntan på organ

Christer Peters: ”Jag fick en dödsdom”
1:31 min

I Blekinge dör människor i väntan på organdonation och väntelistan för organtransplantationer i Sverige är längre än någonsin.

Att få ett nytt organ kan betyda ett nytt liv, det vet Christer Peters från Karlskrona som fått en ny lever två gånger.

– 1995 blev jag akut sjuk med smärtor i magen. Då fick jag domen att jag kunde överleva max ett halvår. Så i det perspektivet så är det ju fantastiskt, säger han.

Hög donationsvilja
Sverige har den högsta donationsviljan i Europa. Åtta av tio säger att de är positiva till organ- och vävnadsdonation men trots det har bara hälften gjort sin vilja känd.

Den som kan tänka sig att donera ett organ kan antingen meddela anhöriga, fylla i ett donationskort eller anmäla sig direkt till donationsregistret.

Det är brist på organ i hela Sverige, idag står 750 personer i Sverige i kö för ett organ.

Nationella donationsveckan
Den här veckan är det nationella donationsveckan och donationsrådet uppmanar oss att ta ställning. Göran Gustafsson från Karlskrona som själv fått en ny njure hoppas att många blekingar nu ska ta ställning.

– Jag tror att efter den här veckan så kommer vi i Blekinge att visa att vi är bäst!

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".