Ronneby

"Kriget" bröt ut i Ronneby

Igår drog Nordic Battlegroup in på torget i Ronneby, med gröna militärfordon och en ambulanspansarvagn och en estnisk bevakningspluton som omringade platsen.

Som en del i alla övningar inför nästa år, då Nordic Battlegroup blir en av EUs insatsstyrkor, passade man på att visa upp sig för allmänheten och öva med hjälp av statister från Ronneby.

Emma Johansson från Ronneby gjorde en övertygande insats som sjuk kvinna ur lokalbefolkningen när hon blev omhändertagen av sjuksköterskan och fänriken Marie Fransson.

Jag ber statisten Mats Andersson kliva ur sin roll som tjänsteman på hälsovårdsdepartementet i Southland en stund för att prata svenska med mig

– Det är problem med förståelsen mellan mig och soldaterna de kallade mig byfogden först så jag blev lite upprörd över det sa Mats Andersson med ett leende.

Inne i pansarvagnen hittar jag vagnschefen Johan Flykt.

– Den är utrustad som en civil ambulans. I spelet ingår att en lokaltidning, i "Southland" säger att vi skulle röva bort barn. Det här är vårt sätt att visa att vi bara hjälper folk, sa vagnschefen Johan Flykt

Nordic Battlegroup behöver öva eftersom styrkan består av mililtärer från Sverige, Norge, Finland, Estland och Irland. Vilket ställer speciella krav, säger Peter Forslund, beredskapschef på F17.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista