Skärp straffen för de som släpper ut mink, det skriver Gustav Nilsson (M) i en motion till Riksdagen Foto: Scanpix
Blekinge

Straffa de som släpper ut mink hårdare

Straffen bör skärpas för de som släpper ut mink, det anser den moderata riksdagsledamoten från Blekinge, Gustav Nilsson.

Myndigheterna måste visa aktivisterna att de tar frågan på stort allvar, säger Gustav Nilsson.

– Det har ju varit ett antal fall i Småland där aktivister har släppt ut minkar och vi har ju många minkfarmar på Listerlandet i Sölvesborgs kommun och det finns en hotbild även mot dessa och då tycker jag det är viktigt att man skärper upp reglerna.

Det är i en motion till riksdagen som Gustav Nilsson för fram kravet om hårdare straff för de som släpper ut mink eller vandaliserar minkfarmer. Gustav Nilsson anser att rättsväsendet bör göra mer för att skydda näringen och företagare som utsätts för den här typen av aktioner. Idag är normalpåföljden för olaga intrång eller skadegörelse böter eller några veckors samhällstjänst

– Det har varit något fall där man har begått samma brott igen för att få uppmärksamhet och då är det något som är fel. Det tyder på att det är för lindriga straff, säger Gustav Nilsson (M).

Gustav Nilsson skriver också i motionen att han vill se en kartläggning över djurrättsaktivister.

– Det är just att man försöker spåra de människor som håller på med de här brotten och det är viktigt för tryggheten för det finns även en hotbild mot minkfarmerna på Listerlandet. De ska känna en trygghet att de kan bedriva sin verksamhet utan den här typen av hot, säger Gustav Nilsson.  

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".