Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eva Dackehag, Ann-Mari Sternulf, Jannike Åkesson och Susanne Lilja undrar vad som ligger bakom de många cancerfallen på kemlab. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

15 cancerfall på arbetsplatsen - personalen orolig

Biträdande avdelningschefen: ”Man går med den här oron hela tiden”
1:32 min

De anställda på kemlab på Blekingesjukhuset i Karlskrona är rädda för att få cancer på jobbet. Sedan början av 90-talet har 15 av deras kollegor drabbats och fem har dött.

Eva Dackehag är biträdande avdelningschef på kemlab, och varenda gång hon kommer tillbaka efter en ledighet undrar hon.
– Jag tänker på vad som hänt medan jag varit borta, är det någon ny som drabbats, hur går det med behandlingen för den som är sjuk, säger hon.

Cancerogena ämnen  
Under 80-talet användes olika cancerframkallande ämnen som bensen och kloroform på kemlab, och personalen är orolig för att det kan ligga bakom alla cancerfall som började komma på 90-talet.

Sedan dess har de sett fem av sina kollegor dö, två av dem hade arbetat med bensen.

Vad man vet används inga cancerframkallande ämnen idag, men oron finns för vad som kan uppdagas längre fram.

 
Daglig exponering  
Jannike Åkesson tillhör de yngre av ett 50-tal anställda på kemlab idag.
– Ska man jobba i fyrtio år till och inte vet vad man exponeras för dagligen vet man ju inte heller om det inverkar när man blir äldre, säger hon.

Bröstcancer  
Elva av de drabbade har fått bröstcancer, och för att bemöta personalens oro har företagshälsan på Blekingesjukhuset tagit hjälp av Arbets- och miljömedicin i Lund som tittat på cancerfallen, och inte hittat något samband med arbetsmiljön.
Men oron finns kvar säger Ann-Mari Sternulf, som är avdelningschef.
– Vi blev inte mycket klokare av det, mer än att det verkar som det finns fler här än på andra arbetsplatser, säger Ann-Mari Sternulf.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".