Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Sjukhuset måste spara en miljon om dagen

Måste spara drygt 60 miljoner på två månader
1:50 min
Blekingesjukhusets underskott är större än vad som tidigare framkommit Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio Blekinge

Blekingesjukhusets underskott är mycket större än vad som hittills framkommit, nästan 200 miljoner kronor. Det beska beskedet har blekingesjukhusets chefer fått, som dessutom måste spara in underskottet på drygt ett år.

Kommunals sektionsordförande inom landstinget, Christer Wihlborg, säger att oron är mycket stor bland hans medlemmar.

– Det är klart att det råder stor oro, när man tidigare tvingats till stora besparingar, då är det alltid våra medlemmar som drabbats värst.

Prövade chefer
Under ett ekonomiseminarium i förra veckan fick blekingesjukhusets redan hårt prövade verksamhetshetschefer svart på vitt.

Underskottet från förra året har inte minskat nämnvärt. Därav den panikartade och tvära inbromsning, i elfte timmen, som förvaltningsledningen nu tvingats till.

Fram till årsskiftet får ingen ta ut övertid, inga hyrläkare anlitas, inga anställningar göras och allt som inte är akut nödvändigt ska läggas på is.

Miljoner i underskott
Förhoppningen är att lyckas gå in i nästa år med runt 137 miljoner i underskott. Det är den siffran landstingets ledning hela tiden torgfört som årets resultat.

Och detta fick landstingets politiska styre nyligen besked om. Det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström, säger till Sveriges Radio Blekinge att han utgår från att det beskedet gäller.

– Prognosen vi fått, det beskedet vi fått, är att underskottet vid årets slut ska ligga på mellan 135 och 140 miljoner kronor, och då utgår jag ifrån att det är det som gäller, säger Kalle Sandström.

Stora besparingar
Som läget är nu krävs intäkter och besparingar som uppgår till minst 50 miljoner kronor de kommande två månaderna, om landstingsledningen ska kunna hålla sitt löfte till politikerna.

Detta informerades facket om så sent som i måndags i förra veckan. Sektionsordföranden Christer Wihlborg säger att det är en alldeles för stor summa att spara in.

– Ja, summan på det totala underskottet uppgår just nu till närmare 200 miljoner kronor och inte 140 som man pratat om. Det är vad vi i facket fått information om.

– Det har gjorts stora besparingar inom landstinget under många år nu och någonstans går ju en gräns för hur mycket man kan dra ner. Om man bara ska spara in de här summorna på personalen, så kommer det aldrig att gå, säger Christer Wihlborg.

Obekräftade intäkter
Landstingets ledning menar visserligen att sparbetinget kommande två månader kan bli lägre, men bara om ännu inte bekräftade intäkter kan räknas med.

Hoppet ställs nämligen till att ett extra budgettillskott på cirka 12-15 miljoner kronor ska godkännas, med anledning av den organisationsförändring som nyligen gjorts inom förvaltningsadminstrationen.

– Ja, gällande den delen är inget klart ännu. Men vi förhandlar för tillfället och hoppas på de pengarna. Däremot ska vi ha kompensation för årets löneavtal med vårdförbundet, runt tio miljoner kronor, säger Jan-Olof Henriksson, landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ingen garanti
Oavsett om man får extrapengar för de kostnader som följde när administrationen förändrades, medger Jan Olof Henriksson att det kanske inte går att spara så stora belopp fram till årsskiftet.

Det rör sig alltså om mellan 35 och 50 miljoner kronor på två månader, beroende på hur stor kompensationen blir. Och lyckas det stålbadet, återstår sedan ändå minst 137 miljoner, alltså det planerade och till politikerna utlovade underskottet, som ska betas av under nästa år.

– Vi har lovat att försöka klara det, men det är vanskliga siffror att spela med, så det går inte att garantera någonting. Men vår förhoppning, vår målsättning, är att klara det, säger Jan Olof Henriksson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".