Landstinget måste öka farten för att få pengar från kömiljarden. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Kösatsning ska ge klirr i kassan - 16 miljoner på spel

Vården i Blekinge riskerar att förlora 16 miljoner kronor. Landstinget når inte upp till de löften om snabb vård som krävs för att ta del av pengar från den så kallade kömiljarden. Extraöppnade mottagningar och opererationer på helgerna ska nu säkra bidraget.

Landstinget nådde inte i den senaste mätningen upp till kravet på att 80 procent av patienterna ska få besök eller behandling inom tre månader.

Viktiga pengar
Om man inte lyckas korta köerna kraftigt under resten av året så riskerar man att missa de välbehövliga 16 miljoner kronorna till länets sjukvård.

– Vi har inte råd att misslyckas, landstinget har ju redan dålig ekonomi, säger utvecklingschefen Gunilla Skoog.

Operationsköer
Det är framförallt när det gäller operationer som Blekinge ligger dåligt till, nästan hälften av patienterna har fått vänta mer än tre månader på operation.

Gunilla Skoog förklarar väntetiden med bland annat sommarens neddragning av verksamheten.

Behövs stor ansträngning
Men det är något som sker i alla landsting och förklarar inte varför Blekinge är näst sämst i landet på att klara vårdgarantin när det gäller operationer.

– De landsting som har lyckats har arbetat mycket med systematiskt utvecklingsarbete. Det behövs mycket mer av det här, säger Gunilla Skoog.

Landstinget har nu infört kvällsmottagningar och opererar på helgerna för att kapa kön.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".