Många illegala aborter i Polen

Polsk lag tillåter abort endast i tre fall. Det är när det är risk för kvinnans hälsa, om fostret är svårt missbildat och om kvinnan har blivit våldtagen. I övrigt har alltså inte de polska kvinnorna rätt att bestämma över sina kroppar sen abortförbudet infördes 1993.

Halina Franczek, verksamhetschef på barnkliniken i Krynica i södra Polen har gjort en undersökning bland gynekologer på flera sjukhus. Den visar att trots förbudet så utförs det aborter men de görs i hemlighet och illegalt och ofta av människor som inte är utbildade för detta. Under de illegala ingreppen utsätts kvinnans hälsa för stor fara och många kvinnor får sina liv förstörda.

(Slawomira Walczewska, medgrundare och ordförande för polska kvinnorättsorganisationen Efka ,säger att före lagändringen utfördes runt 300 000 aborter om året inom den statliga vården. I dag ligger siffran på 150 000 ingrepp om året, enligt en undersökning gjord av kvinnorättsorganisationer i Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista