Olofströmsbo tvingas återvända till Georgien

Efter två och ett halvt år i Olofström måste Zoia Muradjan tillsammans med sin dotter Tatjana resa hem till Georgien igen.

De får inte stanna i Sverige trots att Zoia sedan lång tid lever tillsammans med en svensk man. Istället är de tvungna att åka tillbaka för att göra en ny ansöka om uppehållstillstånd, den här gången av anknytningsskäl.

Rädd för övergrepp
Zoia Muradjan och hennes idag 15-åriga dotter Tatjana flydde från Georgien för 3 år sen. Tatjana är precis som sin pappa muslim och i ett Georgien där den kristna ortodoxa kyrkan är stark accepterades inte hennes religiösa val. Zoia och Tatjana förföljdes och trakasserades och till slut bestämde Zoia att det bästa vore att lämna landet, främst för dotterns skull.

- Jag är rädd att åka tillbaka. Jag tror att min dotter kan bli kidnappad, våldtagen och misshandlad, säger Zoia Muradjan.  

Stark anknytning till Olofström
Det har gått bra för Zoia och Tatjana Muradjan i Olofström. Och i februari 2002 träffade Zoia en svensk man. De bor tillsammans nu. Enligt utlänningslagen så kan man få stanna i Sverige om man har stark anknytning till en person bosatt här. Zoia Muradjan har alltså det, men utlänningsnämnden skriver i sitt beslut att för att få stanna i Sverige av det skälet så måste hon först resa tillbaka till hemlandet och ansöka om uppehållstillstånd därifrån.

Men i Georgien finns ingen svensk ambassad. Zoia måste ansöka om visum till Ryssland och resa ända till Moskva och ambassaden där för att be om uppehållstillstånd av anknytningsskäl.

Zoia och Tatjana Muradjan ska i början av juni ska avvisas från Olofström tillbaka till Georgien. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista