Starka känslor mot biblioteksnedläggning

Den planerade nedläggningen av biblioteksfilialen i Asarum kommer slå hårt mot främst de äldre och mot skolbarnen. Det menar bibliotekspersonal och låntagare.

- För oss äldre är biblioteket nummer ett. Det är många av oss som läser mycket och hit kan vi komma när som helst, säger 80-åriga Gustaf Wikell.
Han menar att det skulle bli svårt för honom och andra att ta sig till huvudbiblioteket inne i Karlshamn.

En samlingspunkt
Ingrid Christensson arbetar på biblioteket i Asarum:
 - Jag tror inte de som beslutat det här förstår vad de beslutat. Här kan man inte bara låna böcker det är en samlingspunkt, säger hon. 

Nedläggningsbeslutet har också fått elever och lärare på Klockebacksskolan att reagera, med protestplakat och namnlistor. Johannes Modig är en av eleverna:
 -Jag och mamma brukar inte gå hit vi kan inte så ofta ta oss in till stan, säger han.
På frågan om han kommer att läsa mindre om biblioteket läggs ner, så säger Johannes Modig att det nog kommer att bli så.

En enig kulturnämnd beslöt vid sitt senaste sammanträde att spara drygt 350 000 kronor genom att stänga biblioteksfilialen i Asarum. Kommunfullmäktige kommer fatta det slutgiltiga beslutet i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".