Alla får chans att lära sig simma

Nu ska de långa köerna till simskolan i Karlskrona kortas. 

Karlskrona simsällskap startar intensivkurser i simning. 

Föräldrarna spelar en viktig roll
I fyra år har över 300 barn varje år stått i kö för att få gå i simskola, och nu tar man krafttag för att alla barn ska få chansen att lära sig simma.

Intensivsimskolan har redan satt igång och fortsätter i omgångar till och med mitten av juni.

-Vi kör varje dag och viss tid kör vi tillsammans med föräldrarna. Föräldrar är en oerhörd resurs för att lära sig simma, säger Ronny Juhlin som är projektledare för de nya simkurserna.

Intensivkursen pågår i tolv dagar, men i tid räknat är den lika lång som den vanliga simskolan. En intensivsimskola kördes förra året under en strejk och av de 25 barnen som deltog kunde 20 simma 200 meter när kursen slutade. Det var ett resultat som till och med Ronny Juhlin blev förvånad över.

Hoppfull om resultatet
Ronny Juhlin tror att barnen i årets intensivsimskolan kommer att komma långt. De kommer att ta sig fram ungefär 100 meter kanske inte med bröstsim, men på rygg eller med hundsim. Han menar också att det viktiga är att de inte blir rädda för vatten och kan känna att de kan flyta och att de kan ta sig fram i vatten om de skulle trilla i.

- Målet är att simskoleeleverna ska lära sig simma så långt som möjligt under så kort tid som möjligt, säger Ronny Juhlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".