Fartyg undersöks efter olycka

Ett Cypernflaggat fartyg i S:t Petersburgs hamn undersöks för eventuell inblandning i olyckan för en vecka sedan, då den lettiska fiskebåten Astrida sjönk utanför Ölands kust och sex besättningsmän omkom.

-Vi har talat med kaptenen ombord och tagit foton av fartyget ovanför vattenlinjen. Än så länge finns inga klara bevis för inblandning, sade Stanislav Cakss, utredare vid den lettiska motsvarigheten till Sjöfartsverket till TT. 

Han arbetar med att få fram alla nödvändiga tillstånd för att också låta dykare inspektera och fotografera skrovet på fartyget. Men det är  mycket oklart om tillstånden ska kunna komma fram i tid innan fartyget lämnar S:t Peterburgs hamn under tisdagen.

- Chanserna är väl ungefär fifty-fifty. Det är mycket papper som måste ordnas, sade Cakss.

Flera båtar har undersökts
Genom den registrering som görs av fartygstrafiken i Östersjön vet han att det aktuella fartyget passerade området kring Midsjöbankarna sydost om Ölands södra udde natten till den 10 maj. Teorin är att Astrida då låg för ankar i området och blev påseglad av ett större fartyg och därefter sjönk mycket snabbt.

Ett brittiskt fartyg som också fanns i området vid den tiden kontrollerades i förra veckan, utan att man fann några tecken på att det skulle vara inblandat i en kollision. Beträffande det Cypernflaggade fartyget pekade uppgifterna på måndagseftermiddagen inte i någon bestämd riktning.

Astrida hade stort hål i sidan
Astrida sjönk på 27 meters djup. Med hjälp av dykare har svenska Kustbevakningen kunnat konstatera att hon har ett stort hål i babordssidan. Kropparna efter fyra av de omkomna togs upp i slutet av förra veckan och har överlämnats till lettiska myndigheter.

Svensk polis och åklagare har varit inkopplade i utredningen av olyckan, men har lämnat över allt sitt material till de lettiska utredarna som fortsätter arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista