Velia Ekström, avdelningschef länsstyrelsen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Karlskrona

Länsstyrelsen kritisk - onödig rivning i världsarvet

"Jag vill inte tro att varvet rivit med vilja."
1:39 min

Misstaget med rivningen mitt i det känsliga världsarvet inne på Kockums Karlskronavarvet kunde ha undvikits, det menar Velia Ekström, avdelningschef på länsstyrelsen.

Ett uthus med förråd och vedbod som tillhör en gammal fängelsbebyggelse fick skatta åt förgängelsen.

Men det kan inte ha undgått varvet att byggnaden som revs var kulturhistoriskt värdefull, anser Velia Ekström, som är väldigt besviken över att varvet inte kontaktat länsstyrelsen före rivningen.
– Kockums måste som fastighetsägare ha kunskap och kompetens nog att förstå att denna byggnad var skyddsvärd, säger hon.

Flera missar  
Egentligen är det en rad missar som lett till att en kulturhistoriskt värdefull byggnad mitt i själva kärnan av världsarvet kunnat rivas.

Först missade länsstyrelsen att berätta för kommunen att en byggnadsminnesförklaring var begärd, vilket innebär att man inte får riva förrän ärendet är utrett.

På grund av det gav kommunen av misstag rivningslov.

Varvets ansvar 
Men trots det borde Kockums ha reagerat, menar Velia Ekström, eftersom det ingår i varvets ansvar som fastighetsägare att känna till gången med byggnadsminnesförklaring.

Men hon tror inte att varvet medvetet sett mellan fingrarna för att få riva.
– Jag vill tro att de har brustit i kompetens och att det inte är med vilja de har rivit, utan att det är något som fallerat i bedömningen, säger Velia Ekström.

Men varvets informationschef Samuel Danovski tycker att varvet gjort vad det ska.
– Vi har följt den gängse gången och fått klarteckan från kommunen, och om man får ett ok från kommunen menar vi att man kan gå vidare, säger Samuel Danovski.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".