Blekinge

Nyanlända flyktingar riskerar sämre introduktion

De nya reglerna för flyktingintroduktion innebär risk för att många nya svenskar i Blekinge kan få svårare att komma ut på arbetsmarknaden, tvärtemot vad regeringen avser. Det anser Olofströms kommuns flyktingsamordnare.

Regeringen flyttar nästa vecka ansvaret för flyktingintroduktionen från kommunerna till privata företag, så kallade etableringslotsar.

Men varken i Olofström eller Sölvesborg finns någon lots, utan flyktingintroduktionen ska ske från Karlshamn.

Saknar förankring
Anders Persson, flyktingsamordnare på Olofströms kommun, tror att förändringen kan innebära en försämrad introduktion:

– Det är bättre att ha någon som är förankrad på orten, som kan myndigheter, föreningsliv och omgivningarna i Olofström, säger Anders Persson.

Arbetsförmedlingen ska anlita företag, så kallade etableringslotsar, som ska ta över uppgiften från kommunerna att ta fram jobb åt de nyanlända.

Saknar lots på orten
Flyktingar i Karlskrona, Karlshamn och Ronneby kommer att kunna få hjälp av en lots som finns i deras hemkommun.

Men nyanlända i Olofström och Sölvesborg kommer inte längre att ges möjlighet till introduktion av en aktör som finns på orten där dom bor eftersom inget lotsföretag har visat intresse för att etablera sig i där. De nyanlända hänvisas istället till hjälp från en lots i Karlshamn.

Behöver lokal förankring
Butiksinnehavaren Ali Al-Ghaban i Olofström menar att en etableringslots måste finnas på plats i Olofström för att riktigt framgångsrikt kunna hjälpa nya svenskar ut på arbetsmarknaden. Han jämför med hur kommunen har jobbat med sin flyktingintroduktion:

– De känner nästan alla invånare här plus de flesta företag. Det blir mycket lättare. Kommer man till en annan ort blir det inte samma sak, säger Ali Al-Ghaban.

Arbetsförmedling tror på lösning
Katarina Skantze Mansnérus, sektionschef på Arbetsförmedlingen, tror inte att ett lotsföretag som arbetar med integration på uppdrag av arbetsförmedlingen måste ha kontor på en ort för att kunna etablera ett finmaskiga kontaktnät ut i företag och föreningsliv på orten.

– Det räknar vi med att lotsföretagen är så professionella så om de inte har lokalkännedom på orten redan så får de se till att skaffa det.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista