Blekinge

Nya flyktingintroduktionen skapar oreda för kommunerna

Det ställs stora krav för att få till ett bra samarbete mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen när Arbetsförmedlingen nu ska ta över huvudansvaret för mottagandet av nyanlända invandrare.

Regeringen har varit tydlig med att lägga fokus på att de nyanlända snabbt ska få ett jobb. Men det är otydligt hur mycket ansvar kommunerna ska ha för att hjälpa de nyanlända i vardagen.

– Ju klarare direktiven är desto lättare blir det för oss att veta vad var och en ska göra. Självklart vore det önskvärt med tydligare direktiv, säger Katrin Lilja som är chef för individ- och familjeomsorgen i Sölvesborgs kommun. 

Jobb och praktisk hjälp
Det är i nästa vecka som det genomförs en stor förändring av invandrarmottagandet i Sverige. Då tar arbetsförmedlingen över huvudansvaret från kommunerna för nyanlända invandrare.

Privata företag ska på arbetsförmedlingens uppdrag sköta flyktingintroduktionen och enligt regeringens beskrivning av uppdraget handlar det både om att hjälpa de nya svenskarna till jobb och dessutom att ge dem praktiskt stöd för att de ska komma in i samhället.

Frågetecken kring resurser
Men kommunerna tycker inte att regeringen tydligt nog har formulerat i vilken utsträckning lotsföretagen ska ansvara för praktiskt stöd, som till exenmpel att berätta hur man gör för att komma till tandläkaren eller hur man sätter sina barn i skolan i Sverige. 

De här oklarheterna skapar enligt Katrin Lilja oreda. Kommunerna som fram till nu har haft hela ansvaret för flyktingintroduktionen vet helt enkelt inte hur mycket resurser de behöver lägga på flyktingintroduktion i framtiden.

Inte orolig
Katrin Lilja ser ingen risk att de nyanlända inte ska få hjälp på grund av de oklara ansvarsförhållandena. Hur fördelningen av ansvaret ska se ut får helt enkelt tiden utvisa.

– Den otydligheten som kan komma ifråga tror jag att vi och arbetsförmedlingen kan lösa snabbt i våra kontakter, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista