Tomas Skröder förvaltare Skärva. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge
Karlskrona

Delning ska göra världsarvet Skärva attraktivt

"Vi har väl fått ett och annat udda erbjudande"
1:35 min

För att underlätta en försäljning har världsarvet Skärva i Karlskrona delats i två delar. Egendomen har varit till salu i över ett år och förvaltaren Tomas Skröder har nu själv tagit över försäljningen av herrgården och intilliggande parkområde.

– För många var det en stor bit att svälja både herrgården och jordbruksfastigheten tilsammans, så vi har öppnat för möjligheten att dela för att få ett bredare köparunderlag, säger Tomas Skröder.

Flera bud  
Och det har resulterat i flera bud både på herrgården och på själva jordbruksdelen på 204 hektar, som är till salu för 13 miljoner.
– Vi har framskridna förhandlingar på bägge objekten, så det känns som om något skulle kunna hända relativt snart, säger Skröder.

Hotet om exekutiv auktion om försäljningen skulle dra ut på tiden är reellt, eftersom Skärva nu är stängt för allmänheten och familjen Skröder inte har några inkomster därifrån.

Egen hamn
Och förvaltaren Tomas Skröder, som är gift med ägaren Cecilia Skröder, har själv tagit över försäljningen av den unika herrgården med stor park och egen hamn.
– Det kräver stora specialkunskaper eftersom huset är så märkligt och speciellt, och dessutom måste man finnas här på plats för att kunna sköta försäljningen på bästa sätt, säger han.

Statligt övertagande
Just nu utreds ett eventuellt statligt övertagande av Skärva, detta efter en vädjan från landshövding Gunvor Engström som reagerat på hotet om exekutiv auktion, och udda erbjudanden som att göra om herrgården till pizzeria.

Tomas Skröder bekräftar att ett och annat udda erbjudande dykt upp.
– Vi har fått en del märkliga propåer men det är ingenting som vi tar på allvar utan vi säljer bara till en seriös köpare som kan förvalta det här stället på bästa sätt, säger Tomas Skröder.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".