Det kan ta upp till ett år att röja ön fri från ammunition Foto: Mia Boström/Sveriges Radio Blekinge.
Karlskrona

Marinbasen tömmer Basareholmen på ammunition

Militären: ”Det är definitivt farligt”
1:39 min

Granter, skarpa och tomma samt spår av nitroglycerin har hittats på Basareholmen i Karlskorna. Ännu är det oklart hur ammunitionen hamnat på ön som övergavs och tömdes av militären i slutet 80 talet

På Basareholmen pågår nu ett intensivt arbete med att tömma ön från ammunitionen som har tillhört den svenska militären,

Arbetet leds av Marinbasen tillsammans med majoren Garry Campell hans 20-mammna stab.

– Det är farligt. Man vet ju inte vilket objekt man går mot. Du lyfter på en låda och så får du med in kunskap konstatera om det är explosivt eller inte sa Mats Åkesson som är informationschef vid Marinbasen.

Hur länge saneringsarbetet på Basarholmen kommer att pågå är oklart men det kan ta upp till ett år att röja ön fri från ammunition.

Det pågår dessutom en polisutredning mot en privatperson som hyrt lokalerna på Basarholmen av Statens Fastighetsverk.

Ammunitionen på Basarholmen hittades i början av november av hantverkare från Fortifikationsverket som var på underhållsuppdrag. Sedan dess har Marinbasen jobbat med att inventera ammunitionen och dessutom försökt att spåra vartifrån den kommer.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".