Kommunen har inte de ansvar många villaägare tror, säger Kenneth Johansson som är chef för vatten och avlopp i Karlskrona Foto: Scanpix
Karlskrona

Kommunen lämnar villaägarna i skiten

Villägare får räkna med fler skyfall i framtiden och de kan inte förlita sig på att kommunens avloppssystem ska klara av skyfallen.

Det säger Kenneth Johansson som är chef för vatten och avlopp i Karlskrona.

– Många tror att vi har ett ansvar att klara alla extrema vädersituationer men det har vi inte. Det är noga fastlagt att om vi klarar vi "tio års regnet" så uppfyller vi de kraven vi har, sa VA-chefen Kenneth Johansson.

Var tionde år

Var tionde år räknar myndighets-Sverige med ett rejält skyfall. Och kravet på Karlskrona och alla andra kommuner är att ledningarna ska klara av tioårsregnet. I Fågelmara och Ramdala öster om Karlskrona finns en och annan som vill döpa om det här till varje-år-regnet.

Mikael Lind på Rundvägen i Ramdala är en av dem. Hans källare har svämmat över tre gånger sen han köpte huset för fyra år sedan.

– Det var inte längesedan det hände förra gången så det är bara att börja renovera igen och se glad ut. Det är ingen höjdare att behöva börja om.

Vaknade upp av lukten

Han vaknade häromdagen av att det luktade avloppsvatten i huset. Nere i källaren flöt vattnet upp ur golvbrunnarna och som mest hade han tio centimeter högt vatten i källaren.

– Skadan var redan skedd hos mig. Jag tänkte att jag brukar få in vatten bland de första så jag spang till grannarna och sa till att jag hade vatten i min källare.

Ligger i en sänka

Ramdala ligger i en sänka och marken har varit rik på vatten en tid. När regnet så föll häromdagen klarade inte ledningarna att leda undan vattnet. VA-chefen Kenneth Johansson säger att de nu ska titta på vattenledningarna. Skulle kommunen då inte kunna erbjuda ännu bättre ledningar än vad myndighets-Sverige tycker räcker?

– Vi försöker vara sjyssta men samtidigt har vi ett ansvar för avgiftskollektivets pengar och vi måste kunna försvara de utbetalningar vi gör. Vi kan inte vara snälla utan vi måste uppfylla de domar som finns.  

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".