blekinge

Läkare varnar för receptfritt

"De står ju där som tuggummin"
1:36 min

Receptfria läkemedel har blivit allt för tillgängliga, det anser läkaren Kennert Lenhoff som är ordförande i läkemedelskommittén i Blekinge.

Försäjningen av dessa vanliga läkemedel har ökat sedan de blev tillgängliga på fler ställen som till exempel livsmedelsbutiker och bensinstationer.

Förlorar respekten
Med en ökad tillgänglighet menar Kennert Lenhoff att vi riskerar att förlora respekten för läkemdel som kan vara en fara för vår hälsa.

– De står ju där precis som tuggummin, då tänker man ju att det kan ju inte vara så farligt, säger han.

Trots att man inte behöver något recept för att köpa vanliga värktabletter menar många läkare att de receptfria läkemedelen kan ställa till med stora problem.

Leverskador
För tar man för mycket av till exempel vanlig medicin som alvedon eller panodil, som båda innehåller paracetamol, så kan levern ta allvarlig skada.

Men även vanliga anti-inflammatoriska läkemedel som Ipren och Voltaren riskerar att gå hårt åt magen och ge till exempel magblödningar.

Kennert Lenhoff varnar särskilt för att många äter både receptbelagda och receptfria läkemedel.

Att vi sedan januari 2010 kan välja mellan flera olika apotek välkomnar Kennert Lenhoff, för på apoteken finns kunskapen hos utbildade farmaceuter.

Kompetensen saknas
Den kompetensen finns inte hos personalen på bensinmacken, de anställda har inte inte ens har rätt att prata om vilka biverkningar som finns.

Nu vill Kennert Lenhoff se en förändring.

– Mitt budskap är: sluta sälja på allmänna försäljningsställen, som bensinmackar, säger han.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".