Björn Fries. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
karlskrona

Björn Fries: "Viktigt utreda Högströms skuld"

1:19 min

Det är viktigt att fortsätta att reda ut exnazisten Anders Högströms roll i stölden av den berömda skylten vid ingången till koncentrationslägret Auschwitz i Polen.

Det anser socialdemokraten Björn Fries som är vän till Anders Högström från Karlskrona som igår åtalades för stölden.

Uppgörelse
Enligt en uppgörelse ska Anders Högström avtjäna två år och åtta månaders fängelse i Sverige.

– Gör man en uppgörelse och tar på sig ett fängelsestraff så är ju det någon form av erkännande, men då ska man komma ihåg att den är gjord när han upplever att han befinner sig i en ohållbar situation, säger Björn Fries.

Svåra omständigheter
Björn Fries har inte kunnat prata med Anders Högström själv men har tät kontakt med hans familj och menar att erkännandet gjordes under svåra omständigheter.

Anders Högström har suttit häktad i gott och väl sju månader i Polen. Enligt Björn Fries har hans vistelse varit både hygeniskt och medicinskt vedervärdig och han tror att det har spelat en stor roll i hans erkännande.

Ytterligare en viktig del är Anders Högströms längtan efter att komma hem till Sverige.

Redas ut
Björn Fries är skeptisk till det polska rättsväsendets hantering av ärendet och anser att det är viktigt att Anders Högströms skuld nu reds ut ordentligt.

– Ja jag tycker det, för det här är ju ett väldigt uppmärksammat brott inte minst ute i Europa, och det skulle ju kännas lite tragiskt om det här slutar med någon konstig uppgörelse bara för att Anders ska ta sig hem, säger han.

Åsa Holst
asa.holst@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista