Maria Wetterstrand, språkrör som ska ersättas. Foto: Scanpix.
Blekinge

Miljöpartister tvekar när språkrör ska ersättas

"Han är ung, duktig och en bra ledare"
1:27 min

Miljöpartiet i Blekinge diskuterar intensivt efterträdare till de avgående språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

När det gäller kvinnligt språkrör går åsikterna isär, men de flesta verkar vara överens om att Gustav Fridolin, före detta ordförande i Grön Ungdom, skulle passa som manligt språkrör.

– Han är ung, duktig, han vågar och är en bra ledare, säger Björn Gustavsson, miljöpartiet i Karlskrona.

Veteran 
När det gäller kvinnligt språkrör går åsikterna isär. Bo Sandkvist i Sölvesborg håller på Mikaela Valtersson, en veteran som känner partiet väl.
– Sedan har vi ett stjärnskott till som börjat dyka upp och det är Maria Ferm, men hon är ju bara 25 år så det blir väl lite ungt att ha två 20-åringar, men jag skulle tro att hon kommer att komma i fråga, säger Bo Sandkvist.

Tvekar  
Claes Jansson, miljöpartiet Karlshamn, är mera tveksam.
– Jag har några stycken favoriter men jag har inte riktigt landat än, säger han.

Helen Nordin i Karlshamn och Sofia Bothotp, blivande milöpartistiskt kommunalråd i Karlskrona, håller på Åsa Romson från Stockholm, som nu sitter i riksdagen för miljöpartiet.
– Hon är miljöjurist och mycket duktig på miljölagstiftning, och jag tycker det är viktiga frågor, säger Sofia Bothorp.

Säger ja  
Åsa Romson vill liksom Gunvor Eriksson och Bodil Caballos bli språkrör, och Björn Gustavsson i Karlskrona tycker att det är en styrka för miljöpartiet att så många sagt ja, till skillnad från den betydligt krångligare politiska processen när det gäller socialdemokratisk partiledare.
– Här har vi tre kvinnor som direkt säger ja, det är jätteroligt, sedan får den politiska processen ha sin gång, säger Björn Gustavsson.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".