Brunnsrinken i Ronneby. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio Blekinge.
Ronneby

Efter gasläckan i Ronneby: "Chansa inte mer"

"Hoppas på en ny isbana"
1:27 min

Gårdagens gasläcka i Ronneby kan ses som en påminnelse till politikerna att fatta rätt beslut om en ny isbana.

– Nu går det inte längre, chansa inte mer, säger Bengt-Göran Gadd från Fredrikbergs Bandyklubb.

Bengt-Göran Gadd har kämpat för en ny isbana i 40 år inom Fredriksbergs Bandyklubb. Han menar, trots att han säger det lite med glimten i ögat, att det ligger ett allvar bakom orden.

Satsning på ny isbana
Det är just idag som politikerna i kommunstyrelsen i Ronneby ska ta beslut om den budget där man bland annat hittar satsningen på en ny isbana i området Lugnevi.

Det är en fråga som varit en riktig långkörare i kommunen.

"Känner till riskerna"
Bengt-Göran Gadd som tidigare jobbat inom räddningstjänsten säger att politiker i kommunen länge känt till riskerna med att ha en isbana som Brunnsrinken så centralt i Ronneby.

Det är en isbana som har 2,5 ton farlig ammoniak i tanken. Det var mellan 50 och 100 kilo av den som läckte ut igår när en snöplog råkade köra på ett rör. Ingen kom till skada.

Tror på ett ja
Bengt-Göran Gadd som länge slagits för en ny modern isbana för kommuninvånarna och Fredriksbergs BK:s bandyspelare hoppas på att budgeten med isbanan i tas idag.

Nyblivna kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att han väl känner till riskerna med Brunnsrinken men att han är fullt övertygad om att en ny isbana kommer att bli av nu.

– Där tar vi hänsyn till vilket köldmedel som ska användas och det blir en modern och bra anläggning, säger han.

Hoppas på sprit
När det gäller vilket köldmedel som ska frysa den nya isbanan istället för ren ammoniak hoppas Bengt Göran Gadd på den betydligt mindre farliga etanolen.

– Att det blir sprit i rören istället och så har vi en liten kran i lönndom där vi kan gå och fylla på termosen, säger Bengt-Göran Gadd från Fredriksbergs BK skämtsamt.

Läs också:

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".