Anna och Lina Okhagen äter en hel del godis i december. Foto: Henrik Olsson, Sveriges Radio.
Blekinge

Frosseriet i jul ökar risken för hål

1:44 min

Vi stoppar i oss mer godis, läsk och kakor i december än resten av året och det sätter spår som tandläkaren kan få ta itu med.

En vanlig vecka sätter en familj på fyra personer i sig drygt ett kilo godis, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Men snart är det jul. Veckotidningarna flödar över av recept på knäck, pepparkakor, lussekatter och sju sorters kakor.

– Klart att jag äter mer choklad, pepparkakor och mandelmusslor, säger Rödebybon Inga Karlsson.

– Godiset räcker oftast även till efter jul, man stoppar undan och så varar det längre, säger Anna Okhagen som vi träffar just när hon har varit i affären med dottern Lina och köpt ingredienser till sitt julgodis.  

Inte ostraffat
Det finns ingen annan helg som vi äter så mycket godsaker som till jul och nyår. Men ätandet sker så klart inte helt ostraffat.

–Faran är om man har bakat alldeles för mycket. Då är det lätt att man  låter julgodiset ligga framme eller att man tinar upp kakor och kommer in i vanan att man kanske äter varje dag i en månads tid, säger tandläkaren Cecilia Bentzel på Folktandvården i Rödeby.

Glöm inte tandborsten!
Cecilia Bentzel tips är att man ska borsta tänderna två gånger om dagen precis som vanligt under jul och att man inte ska småäta mellan måltiderna. 

Henrik Olsson
Henrik.olsson@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista