1 av 2
En minskad tillgång på lax skulle på sikt innebära stora ekonomiska förluster för hela bygden. Foto: Malin Lundberg/Scanpix.
2 av 2
Percy Assarsson är orolig över konsekvenserna av en minskad tillgång på lax. Arkivfoto: Mia Boström/Sveriges Radio Blekinge.
Mörrum

Färre laxar ett hot mot hela Mörrum

Laxbristen i mörrumsån hotar hela bygden
1:35 min

Årets laxuppgång i Mörrumsån var rena katastrofen och om det fortsätter kan det bli ett hot mot hela Mörrums samhälle.

Redan nu står det klart att färre sportfiskare än vanligt bokat fiskekort till nästa års säsong.

Dålig uppgång
Chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson, är starkt oroad över vårens dåliga laxuppgång i ån.

– Vi fick en väldigt dålig uppgång och det måste undersökas varför. Det var inte bara Mörrumsån som drabbades, utan samma sak hände i flera Norrlandsälvar, säger Percy Assarsson.

I maj var förhållandena helt optimala i Mörrumsån och alla väntade sig en rejäl laxstigning. Men dagarna gick och laxen var som bortblåst. Det var då Percy Assarsson började misstänka att något var fel.

– Ett normalår fiskar vi upp runt 200-300 laxar under maj månad. I år kom det upp 14 fiskar. Det talar för sig själv och anger att något måste göras, säger han.

Påverkar bygden
Om laxfisket försämras i Mörrumsån, då sviker sportfiskarna. Det kanske viktigaste säsongen är just när fisket efter lax kommer igång i maj.

Och om sportfiskarna sviker, då får det följdverkningar för hela samhället.

– Ja, med tanke på att Mörrumsfisket höjer bygdens omsättning med mellan 50 och 60 miljoner kronor varje år, så är det klart att sportfisket är av stor betydelse för hela Mörrum, säger Percy Assarsson.

Kräver EU-hjälp
Tillsammans med representanter för fem andra svenska laxälvar samt Sportfiskarna har Percy Assarsson skickat en skrivelse till både jordbruksministern och EU, i vilken det krävs kraftfulla åtgärder för att förhindra en kollaps av laxbestånden.

Bland annat föreslås en inventering av skarvkolonierna och att sälpopulationen synas i sömmarna.

Men även yrkesfisket efter lax måste ses över, enligt författarna till skrivelsen.

Oroande trend
Att goda laxår har följts av sämre är ganska normalt.

Men årets katastrofala uppgång har följt på flera dåliga år och den här gången kan man inte skylla på lågt vattenstånd eller andra naturliga förklaringar.

– Nej, det här måste undersökas. Trots att drivsgarnsfisket förbjudits i Östersjön, så verkar detta inte ha haft någon positiv effekt på laxbestånden och det är mycket oroande, säger Percy Assarsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".