Landstingets kirurger, Torben Brostrup och Martin Reychman, tror att man hade kunnat spara bortåt 10 miljoner på att ha gjort operationerna själva. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Blekinge

Fetmaoperationer kan spara miljoner

1:10 min

Landstinget skulle kunna spara mycket pengar på att göra fetmaoperationer själv istället för att lägga ut det på andra vårdgivare. Det anser kirurgläkaren Martin Reychman på Blekingesjukhuset.

– Vi skulle behöva vara en tre fyra kirurger till och vi skulle behöva få fler operationssalar, säger Martin Reychman.

På fyra år har operationerna av överviktiga blekingar mer än tiodubblats vilket innebär att man lägger ut mycket av operationerna på andra vårdgivare för att klara vårdgarantin.

Mycket dyrare
Men det är stor skillnad på prislappen om landstinget opererar själv eller lägger ut operationen på entreprenad. Prislappen för en operation som utförs av landstinget är runt 25 000 kronor. Det ska jämföras med en inköpt operation som kostar 95 000 kronor.

Enligt landstingets kirurger som arbetar med operationer av överviktiga patienter, Torben Brostrup och Martin Reychman, hade landstinget kunnat spara bortåt 10 miljoner kronor om de 124 operationer som i år köpts in istället gjorts av landstingets egna kirurger.

Inget gehör
Kirurgkliniken la fram det här förslaget för landstingets ledning redan för två år sedan. Men fick då ingen respons.

– I dagsläget vet vi inte vad man tycker, men jag ska träffa ledningen i januari för att åter igen diskutera frågan, säger Martin Reychman.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista