Både rektor och lärare ansvariga

Åklagaren yrkade på böter och villkorlig dom för både rektorn och kemiläraren vid Wämöskolan i Karlskrona, när rättegången, gällande en olycka vid en kemilektion, avslutades på tisdagen.

Frågan som skulle avgöras var vem som hade ansvaret för två och ett halvt år sen när olyckan inträffade.

Rektorns advokat uttryckte det som att ”ju mer man fösöker tränga in i skolans värld ju mer oklar blir ansvarsfördelningen”.

Kemilärarens advokat anser att eleverna inte följde lärarens instruktioner under lektionen och att en lärare inte är mer än en människa som saknar ögon i nacken.

Enligt advokaten var det en tragisk olycka där inget juridiskt ansvar kan läggas på varken lärare eller rektor.

Åklagaren däremot säger att 13-åriga barn är nyfikna och oroliga och att man inte till fullo kan lita på dem och att det måste finnas med i riskbedömningen.

Men hon anser att både rektorn och läraren är ansvariga. Brister som hon anser låg bakom olyckan var bland annat att läraren inte gjort en tillräcklig riskbedömning inför laborationen och att även rektorn borde sett till att riskbedömningen fanns eftersom rektorn är ansvarig även för lärarens säkerhet. Olyckan kunde drabbat även honom.

Åklagren vill att brottet bedöms som grovt.

Dom kommer att meddelas den 18 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista