Blekinge

Olagliga blekingar skickar tolv miljoner till statskassan

1:41 min

Blekingar som bryter mot lagen skickar tolv miljoner kronor rakt in i statskassan varje år. Polisen ska bötfälla 6000 varje år och det är för att uppnå målet om nollvisionen.

– De 6000 behöver vi inte leta efter utan de kör rakt in på våra kontroller, säger Jan Hansson är operativ chef för polismyndigheten i Blekinge län

Siffran 6000 stycken böter tycker Jan Hansson är vad polisen klarar av och den minsta för att uppnå målet av inga döda eller skadade i trafiken.

Men det är inte bara trafikanter som bötfälls utan även de som kissar på allmän plats, slåss eller dricker alkohol där det är förbjudet. Men nio av tio böter handlar om trafikbrott.

Vill minska olyckor
Polisen uppskattar att en genomsnittlig bot ligger på 2000 kronor vilket gör att vi i länet betalar minst tolv miljoner kronor var år – pengar som går rakt in i statskassan.

– Men det finns ju en anledning till varför vi har det här målet. Det är för att minska lidandet som blir när man kör på någon eller blir påkörd, säger Jan Hansson.

600 böter fattas i år
I år tror polisen inte att de kommer komma upp i 6000 böter utan det fattas fortfarande  500-600 stycken.

Två ställen i länet som polisen ofta står på är Hallabro i norra Ronneby och vid Sälleryd utanför Karlskrona.

Personer ringer in till polisen och klagar på att folk kör för fort, det kan då vara det som avgör vart polisen står.

– Står det 70 på en skylt vet ju varje människa som tagit körkort att man ska köra i 70, gör man inte det riskerar man att få böter, säger Jan Hansson är operativ chef för polismyndigheten i Blekinge län.

Charlie Cramer
nyheter.blekinge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista