Karlskrona

Kommunen polisanmäld efter Ringöförsäljning

1:29 min

Karlskrona Kommunen har polisanmälts för försäljningen av två tomter på Ringö.

Detta efter Sveriges Radio Blekinges avslöjande om att byggentreprenören Kenneth Bodin fick köpa två tomter för halva priset, trots att han inte ens stod med i den kommunala tomtkön.

– Polisen kontaktade mig i förra veckan och ville ha en redogörelse för hur försäljningen hade gått till, säger Bengt Lingman, näringslivschef i Karlskrona kommun

Besvärliga tomter
Dom två tomterna såldes till kraftigt reducerat pris under förevändning att markförhållandena för tomterna var så besvärliga att det krävdes mycket jobb för att få dom byggklara.

Därför fick byggentreprenören Kenneth Bodin erbjudande om att köpa båda för 200.000 kronor styck. Övriga 30-talet tomter såldes för mellan 420.000-490-000 kronor.

Inte unika
Sveriges Radio Blekinge kunde avslöja tomtförsäljningen och det visade sig vid vår granskning att de två tomterna som såldes till byggfirman, inte var särskilt unika.

I stort sätt alla som köpte tomter på Ringö i Karlskrona i början av året fick betala fullt pris - trots att även dom tvingades lägga hundratusentals kronor för att göra tomterna byggklara.

Och en av dom två tomterna som Kenneth Bodin köpte, sålde han utan problem vidare till en privatperson för 600.000 kronor, alltså det tredubbla priset mot vad han själv fick köpa tomten för av kommunen.

Tvingats redogöra
Nu har en privatperson polisanmält kommunen för tomtförsäljningen. Näringslivschefen har tvingats lämna in en redogörelse kring försäljningen. Polisen har också fått ta del av kommunens regler för tomtkön.

– Jag har också beskrivit för polisen att vi håller på att se över rutinerna för hur försljningar av tomter ska gå till i framtiden.

Inte bra
Bengt Lingman medger att försäljningen av dom två tomterna på Ringö, likväl som av flera andra tomter som sålts på senare år till samme byggentreprenör, inte skötts på bästa sätt.

Och därför har ett arbete påbörjats med att ändra reglerna för hur tomter ska säljas framöver.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se