Karlskrona

Gratis datafiber till lägenheter – 20 000 kronor för villaägare

1:32 min

Kommunala Affärsverken i Karlskrona har installerat gratis fiberkabel för datakommunikation och tv i minst 1300 lägenheter. Men en privat villaägare måste betala nästan 20 000 kronor för att få fiber till sitt hus.

– Det verkar som fastighetsägarna har vunnit på lotteri och småhusägarna har dragit en nitlott. Villaägarna bjuds in med armbågen, säger Stefan Stjärnedal regionchef för Villaägarna.

Stefan Stjärnedal menar att det finns kommuner som arbetar för att få villaägare anslutna till ett betydligt lägre pris.

Ger många kunder
Men för Affärsverken gäller det att se om sina affärer, menar vd:n Jan Svensson:

– Den stora fastighetsägaren har många fler kunder med sig. Och ju fler kunder det är desto bättre för oss och ju bättre affärrer.

Erbjudande till fastighetsägare
Affärsverken har en uppgörelse med Fastighetsägarna Syd där fastighetsägare som nappar på Affärsverkens erbjudande får sina fastigheter anslutna till kommunens fibernät helt gratis, och kan erbjuda sina hyresgäster det absolut snabbaste nätet.

Något som bland andra privatägda PBA med 1300 lägenheter har nappat på.

Villaägare betalar dyrt
Ibland erbjuder Affärsverken kampanjpris även till villägare, men Viktor Midenhag, som bor i nybyggd villa i Bastasjö, har betalat 19.900. Och det tycker han är en bra affär.

– Jag får den bästa anslutingen som finns. Men framförallt ökar värdet på huset med att jag har detta indraget.

Carina Melin
carina.melin@sr.se