Stena redo att lämna ut passagerarlistor

Färjebolaget Stena Line kan tänka sig lämna ut passagerarlistorna till tullen för att tullen ska kunna skärpa kampen mot narkotikasmugglingen.

Om det tas ett beslut om att vi ska lämna ut passagerarlistorna till tullen, ser vi inget hinder för detta, säger Joakim Kenndahl som är informationschef på Stena Line.

Sedan den 1 maj har de rutinmässiga tullkontrollerna försvunnit från bland annat Karlskrona och Karlshamn och lastbilar och personbilar kör nu in i landet utan någon klarering eller några stickprovskontroller.

Tullverket har nu vänt sig till regeringen för att få ökade befogenheter i kampen mot narkotikan - bland annat id-kontroller och kontroll av lastbilar längs riks- och Europavägar.

Dessutom vill man kunna gå in i flygets och färjornas passagerarlistor för att kunna se vilka personer som är på väg till Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".