Ung kvinna dömd till fängelse för dråp på sambo

Fängelse i fem år blev straffet för den 20-åriga kvinna som åtalats vid Blekinge Tingsrätt för att ha knivdödat sin 23-årige sambo vid ett lägenhetsbråk i Karlskrona i April.

Det är enligt tingsrätten klarlagt att det var den 20-åriga kvinnan som natten till den tredje april i år knivhögg den 23-årige mannen till döds i deras gemensamma lägenhet i Karlskrona och kvinnan döms alltså för dråp.

Eftersom kvinnan lämnat olika uppgifter om vad som egentligen hände under natten valde åklagaren att åtala kvinnan både för mord, dråp och alternativt för grov misshandel och vållande till annans död. Tingsrätten valde att döma kvinnan för dråp.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte kunnat bevisa att kvinnan haft uppsåt att döda mannen, men eftersom handlingen, alltså att hon faktiskt huggit kniven i mannens bröst, visar på en sån likgiltighet inför konsekvenserna döms hon för uppsåtlighet.

Dessutom skriver tingsrätten att i fall där offret är en närstående ska gärningen bedömas hårdare.

Enligt den 20-åriga kvinnan själv, handlade hon i självförsvar och hon berättade under rättegången att hon känt sig hotad av sin sambo som slitit sönder hennes BH och tröja. men tingsrätten skriver i domen att det hot som kvinnan upplevde inte kan bedömas så grovt att det var motiverat att använda kniv.

Straffet för dråp är i vanliga fall fängelse i minst sex år och i högst tio. Men eftersom kvinnan är under 21år, hon var bara 19 när brottet begicks, så döms hon till fängelse i fem år. Hon dömas även att betala skadestånd till mannens anhöriga på sammanlagt 130 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista