Fängelse för 2 år gamla värdetransportrånet i Karlskrona

Det blev fängelse i fyra år och sex månader för den 32-årige man som nyligen stod åtalad för delaktighet i värdetransportrånet i centrala Karlskrona för två år sedan.

Det var i början av juli 2002 som två väktare från Securitas rånades av två män på Borgmästaregatan i Karlskrona när de skulle fylla på med pengar i en uttagsautomat.

Beväpnade med yxa och skjutvapen flydde rånarna med rånarbytet först i bil och sen i motorbåt. Under flykten sköt rånarna minst ett skott mot dom efterföljande poliserna.

Dessutom försökte en av rånarna tvinga till sig en bil på lasarettsområdet i Karlskrona under vapenhot.

I tingsrättens dom slår man fast att en DNA-anlys av en rånarluva binder den dömde till brottet. Rätten tror inte på den dömdes uppgifter om att han blivit inblandad på ett sent stadium och att han bara fungerat som chaufför.

Det är uppenbart att rånet föregåtts av ytterst noggranna förberedelser och att det är föga trovärdigt att en chaufför skulle väljas så slumpmässigt som den dömde påstår.

Rätten anser att de båda rånarna var klart införstådda med vad som skulle hända och att båda spelat en aktiv roll.

Rätten anser att rånet är grovt. På en åtalspunkt olaga tvång och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel frias mannen eftersom den hotade kvinnan inte kan peka ut den nu dömde som skylldig till brottet.

Tidigare har mannens kumpan dömts för medverkan i rånet och nu faller den andra domen, fyra år och 6 månaders fängelse för grovt rån, tillgrepp av fortskaffningsmedeln, narkotikbrott och brott mot vapenlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista